Nyhet

Prosjekt work-life-balance – Er det mulig å få det beste av begge verdener som advokat?

I prosjektet work-life-balance utforsker Yngre advokater Oslo krets i Advokatforeningen hvordan advokatbransjen kan tilpasses dagens arbeidsliv, spesielt i småbarnsfasen. Gjennom kurs, statistikk, debatter og studietur til Luxembourg, samler de innsikt om hvordan bransjen kan tilrettelegge for en balansert arbeidshverdag for advokater

Av styret i Yngre advokater Oslo krets: Leder Liv  Minde, Deloitte Advokatfirma AS, Nestleder Lisa Eian, Elden Advokatfirma AS, Matias Baugerud, Aurlien Vordahl & Co Advokatfirma AS, Henriette Cecilie Breilid, Deloitte Advokatfirma AS, Sara Lamøy Engberg, Bull & Co Advokatfirma AS, Hege Moljord,Langseth Advokatfirma DA, Astrid Rød, Legal 24 Advokatfirma AS, Omar Tashakori, Advokatfirmaet Legalis AS, sekretær, Linnea Alexandra Barberini, Advokatforeningen

Det siste året har Yngre advokater Oslo i Advokatforeningen reist problemstillingen: Hvordan utruster vi neste generasjons advokater for arbeidslivet på best mulig måte? Vi har blant annet arrangert kurs for nye fullmektiger om de første rettssakene og kunstig intelligens samt holdt paneldebatt om robusthet og selvtillit for yngre advokater.

Parallelt har vi satt søkelys på work-life-balanse i bransjen. Vi ser at mange advokater forlater bransjen når de stifter familie. Kanskje ikke etter første barn, men etter barn nummer to. Hva kan advokatbransjen gjøre for at de skal bli?

Yngre fullmektiger og advokater stiller stadig flere spørsmål ved valg av arbeidsgiver. Hvor mye overtid arbeidsgiver forventer, eller hvordan arbeidsplassen tilrettelegger for «work-life-balance» er ikke lenger forbeholdt de fryktløse.

For generasjon M og Z faller det seg naturlig å stille disse spørsmålene til en potensiell arbeidsgiver under et intervju. Nye arbeidsverktøy, digitale møter, KI og hjemmekontor har gjort arbeidshverdagen mer fleksibel, og det kreves ikke lenger at en klokker inn på kontoret hver dag.

Er advokatbransjen rigget for det nye arbeidslivet, eller henger vi etter? Kan advokatbransjen holde det som loves i markedsføring i intervjuer? Hvordan skal firmaene tiltrekke seg de beste kandidatene og holde på dem, også etter småbarnsfasen har startet? Er det mulig å få det beste av begge verdener som advokat? Dette er noen av spørsmålene vi stilte oss da vi begynte på dette prosjektet. Kanskje kan vi lære av andre land, som scorer høyt på Work-life-balance.

Hvorfor studietur til Luxembourg?

En artikkel fra Silicon Luxembourg viser at Luxembourg scorer høyt blant europeiske land for balanse mellom karriere og fritid. Derfor var landet et naturlig valg. Vi leser om at flere og flere møter «veggen» gjennom karrieren.

Høyt arbeidspress og ønske om en sunn balanse mellom jobb og fritid går igjen som grunner til at yngre velger å bytte jobb. Det er utvilsomt at det blir flere og flere kvinner inn i jussens verden, samtidig som både kvinner og menn forlater bransjen melder sin exit etter at småbarnslivet har startet.

Målet med de ulike besøkene var å få et bredt meningsmangfold. Vi besøkte både privat sektor, ved det lokale advokatfirmaet BSP, offentlig sektor ved juridisk avdeling ved universitetet i Luxembourg, organisasjonen Ladies in Law Luxembourg (LILLA) og Advokatforeningen i Luxembourg, inkludert Yngre advokater. Styret rakk også å avlegge et lærerikt besøk hos EFTA-domstolen.

Fleksibilitet, transparens og forventningsavklaring

Gjennom de ulike samtalene fikk vi innsikt i både likheter og ulikheter mellom Norge og Luxembourg i privat og offentlig sektor, samt viktige perspektiver fra de ulike sektorene. Med over 50 nasjonaliteter fordelt på sine 600.000 innbyggere er tilrettelegging, toleranse og endringsvilje sentralt for advokatene i Luxembourg.

Det var flott å høre at også Advokatforeningen i Luxembourg er opptatt av problemstillingen. Yngre advokater sender blant annet undersøkelse til sine medlemmer som berører temaet. Ladies in Law hadde også mange tanker og refleksjoner om hva som måtte til for at vi skal komme enda lenger i arbeidet med god balanse mellom jobb, fritid og familieliv. På noen områder er Norge kommet lenger i forhold til likestilling på hjemmefronten, på andre områder tilbyr Luxembourg større fleksibilitet for den enkelte arbeidstaker.  

Som i Norge har arbeidshverdagen vært i kontinuerlig utvikling de siste tiårene, og gått i særlig mer fleksibel retning etter pandemien. Den konservative holdningen om at du omtrent jobber i en deltidsstilling dersom du våger deg hjem fra kontoret i 18-tiden er forbi.

De økonomiske permisjonsrettighetene i Luxembourg ligner våre og er forenelige med familieliv, også for en advokat. Samtidig erfarte vi at barnehagen i Luxembourg er åpen helt frem til kl. 19.00 for å være mer tilpasset arbeidslivet. Slik som i Norge, er det opp til arbeidsgiver å dekke lønnsgapet i permisjonstiden. Videre ble vi fortalt at få menn tar ut pappapermisjon. 

Til felles har vi at mange forlater advokatbransjen til fordel for å jobbe in-house eller i offentlig sektor i etableringsfasen. Mange kvinner jobber deltid i en periode mens barna er små. Det blir vanligere at menn tar ut pappapermisjon, slik at det trengs mer tilrettelegging i arbeidslivet for at familiekabalaen skal gå opp.

I møtet med universitetet ble det tydelig for oss at det er kortere dager, og flere som benytter seg av permisjon i offentlig sektor. De fleste bekreftet også at de ser samme tendens til at unge bytter arbeidssted i forbindelse med etableringsfasen, og flytter til offentlig sektor. En signifikant ulikhet er det offentlige ikke ligger langt bak privat sektor i lønnsnivå.

Vi har noe å lære av Luxembourgs arbeidsgiveres vilje til å tilpasse hverdagen mer for hver enkelt medarbeider. Videre var det spennende at flere av de vi møtte pekte på transparens rundt arbeidsordninger, tilbud og fleksibilitet som positivt for utvikling av bransjen, og en nødvendighet for å tiltrekke seg de beste hodene.

Et annet viktig poeng som ble løftet av advokatene i Luxembourg var verdien av forventningsavklaring overfor klientene omkring tilgjengelighet og forventet leveringstid. I Luxembourg hørte vi eksempler på firmaer som har tilgjengelighetstidsrom for klientene oppgitt i sine oppdragsbekreftelser.

Hva skal til for at dyktige advokater blir i bransjen?

Styret i Yngre advokater Oslo skal jobbe videre med temaet. Nå skal vi samle trådene og gå i gang med neste fase av prosjektet med konkrete handlingsmål.

Gjennom studieturen, og i første fase av prosjektet work-life-balance, har vi definert følgende utfordringer vi ønsker å se nærmere på:

  • Press mellom arbeid og familiesituasjon kan være en utløsende faktor for å forlate bransjen
  • Lange og uforutsigbare dager kan gi lite rom for å prioritere andre deler av livet en jobb
  • Permisjonsordninger kan være avgjørende for om advokater kommer tilbake til bransjen
  • Hva som skjer etter permisjonstiden, er like viktig som permisjonsordningene i seg selv
  • Det nye arbeidslivet krever mer fleksibilitet, transparens og forventningsavklaring mellom arbeidstaker og arbeidsgiver

Hovedspørsmålet vi må stille oss er: Hva skal til for at dyktige advokater blir i bransjen? Det mest ønskelige er selvfølgelig at vi skal beholde og utvikle talenter, og at disse skal kunne bli i advokatbransjen, også i de 5-10 årene hvor vi stifter familie.

Vi ønsker at unge advokater skal ha de beste forutsetninger for å kunne bli i bransjen gjennom hele karrieren. På den måten sikrer vi verdifull erfaring og kompetanse i bransjen også i tiden som kommer.

Vårt mål er at vår agenda og prosjekt om work-life-balance kan både inspirere og utvikle bransjen til å tilpasse seg dagens arbeidsliv, beholde talenter i bransjen og gi gode forbilder for de som kommer etter oss.

Trykk her for å lese Silicon Luxembourgs undersøkelse

Trykk her for å lese Advokatwatch sin sak om at flere advokater møter veggen

Trykk her for å lese Advokatwatch sin sak om høyt arbeidspress

Trykk her for å lese Advokatwatch sin sak om at 7 av 10 jusstudenter er kvinner

Trykk her for å lese DNs sak om advokatbransjen og småbarnslivet