Etterutdanningskravet
Dersom du lurer på noe om den nå avsluttede etterutdanningsordningen til Advokatforeningen, finner du informasjon om denne nederst på siden. Til høyre finner du også lenker til stoff som er knyttet til den gamle ordningen.
Advokatlovens krav om etterutdanning
Advokatloven pålegger alle advokater å gjennomføre minst 48 timer etterutdanning i løpet av en treårsperiode, jf. advokatloven § 31, jf. advokatforskriften § 13. Disse timene skal være tatt «i løpet av de tre foregående kalenderårene eller i løpet av det inneværende og de to foregående kalenderårene». To av disse timene skal være etterutdanning i advokatetikk. Kravet gjelder ikke for advokatfullmektiger.
Som etterutdanning regnes kurs innenfor juridiske emner og emner knyttet til utøving av advokatyrket, arrangert av universiteter og høyskoler i Norge og utlandet, Advokatforeningen, utenlandske advokatforeninger, internasjonale advokatorganisasjoner, Norges Juristforbund og Juristenes Utdanningssenter, samt andre som har fått tillatelse av Advokattilsynet, jf. advokatforskriften § 13. Dette innebærer at advokatforetak og andre som har ansatt advokater kan søke Advokattilsynet om å avholde (interne) kurs som vil telle med til oppfyllelse av kravet.
Det er Advokattilsynet som fører kontroll med om etterutdanningskravet er oppfylt. En advokat skal på forespørsel dokumentere etterutdanning fra og med det fjerde kalenderåret etter at vedkommende fikk advokatbevilling. Advokattilsynet vil tidligst be om dokumentasjon på gjennomført etterutdanning i 2028, idet det først er da det har gått tre år siden advokatlovens ikrafttredelse. Dette følger også av advokatforskriften § 73 (2).
Advokattilsynet har mer informasjon om etterutdanningskravet på sine nettsider, og har gitt retningslinjer som må følges. I denne er det blant annet gitt informasjon om hva slags kursdokumentasjon tilsynet krever, og hva som gjelder ved opphold i advokatvirksomheten ved for eksempel permisjon. Det er også gitt uttalelser om advokatforetakenes og enheter med organisasjonsadvokater sin plikt til å sørge for at advokatene tar etterutdanning.
Les mer på Advokattilsynets nettsider.
På Min side her på Advokatforeningen.no, har du mulighet til å registrere etterutdanningen din for å holde oversikt. Det er frivillig å bruke denne løsningen, og du kan fint velge å holde oversikt på annen måte. Kurs du har tatt i regi av Advokatforeningen og Juristenes utdanningssenter (JUS) vil uansett automatisk bli registret på Min side. Dersom du har spørsmål vedrørende JUS-kurs, eller registreringen av disse, kan du sende en henvendelse til .
Advokatfirmaer kan få en firma-innlogging til Min side som gjør at en i firmaet kan registrere kurs på vegne av alle firmaets ansatte som er medlem av Advokatforeningen. Denne personen vil også kunne holde oversikt over de ansattes timestatus. Dersom ditt firma ønsker en slik tilgang, kan dere sende en forespørsel til med beskjed om navn, e-post og mobilnummer til personen som skal få tilgangen.
Finanstilsynets krav til etterutdanning for eiendomsmeglere
Advokater som driver eiendomsmegling, må oppfylle både Finanstilsynets etterutdanningskrav for eiendomsmeglere og advokatlovens etterutdanningskrav.
Les mer om Finanstilsynets krav til etterutdanning for eiendomsmeglere.
Om Advokatforeningens etterutdanningsordning – avsluttet 31. desember 2024
Under den nå avsluttede ordningen, skulle hovedvekten av etterutdanningen etter foreningens vedtekter legges på juridisk ajourføring og fordypning, samt emner knyttet til utøvelse av advokatvirksomhet. Foreningens øverste organ, representantskapet, ga nærmere regler.
Det ble skilt mellom tre kategorier etterutdanningstimer: juridiske, ikke-juridiske og advokatetikk. Minst fem av timene skal være i advokatetikk.
Medlemmer som ved periodens slutt ikke har oppfylt etterutdanningskravet, plikter etter reglene å betale avgift. Beregningen av eventuell avgift for manglende etterutdanning, vil bli foretatt på grunnlag av innsendte egenerklæringer ved periodens slutt, og ikke bygge på hva du har registrert på Min side.
Medlemmer som ikke oppfyller kravet til obligatorisk etterutdanning ved utløpet av etterutdanningsperioden 2019 - 2024, plikter å betale en avgift til Advokatforeningen. Satsene varierer fra kr 5 000 til kr 30 000.
For personer som ble medlem i løpet av etterutdanningsperioden blir kravet forholdsmessig redusert med fire timer per kvartal. Ved dokumentert opphold i advokatvirksomheten på minimum seks sammenhengende måneder grunnet sykdom eller foreldrepermisjon, kunne kravet bli forholdsmessig redusert med fire timer per kvartal etter søknad. Arbeid i redusert stilling ga ikke reduksjon av timekravet.